Heb je een vraag?

hier vind je vast het antwoord

Uit een vliegtuig springen doe je niet elke dag. Het is dan ook normaal om vragen te hebben. De meeste vragen zijn gelukkig al gesteld en beantwoord.

Op deze pagina hebben we de meest voorkomende vragen voor je verzameld. De vragen zijn per onderwerp ingedeeld.

Mocht je na het lezen van deze pagina toch nog vragen hebben, bel ons dan tijdens kantooruren op +31 (0)113 612910 of stuur een email via het contactformulier.

Algemeen

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Precies het weer voorspellen is helaas nog niet heel goed mogelijk. Vooral een paar dagen van te voren niet.

We hebben wel vaak een goed idee wat het weer gaat doen. Daarvoor maken wij gebruik van dezelfde bronnen als mensen die niet springen of vliegen.

Het is raadzaam om voor vertrek van huis te bellen om te informeren naar de verwachtingen. Dan proberen wij in te schatten of wij denken te kunnen springen.

Natuurlijk proberen wij een zo goed mogelijke inschatting te maken zodat je niet voor niets gaat rijden.

Hieronder enkele links naar website die wij gebruiken. Als je ons belt met de vraag hoe het weer zal zijn dan kijken we zelf ook naar deze websites.

 

Windfinder.com Buienradar.nl Yr.no

Te veel wind, regen of lage dikke bewolking zijn weertypes die het springen belemmeren.

Mocht je twijfelen of het weer goed genoeg is om een Tandem Skydive te maken, neem dan contact met ons op voordat je van huis wilt vertrekken.

Wij hebben een simpele clubbar waar een blikje fris of zakje chips besteld kan worden.

100 meter verderop staat het nieuwe Vliegveld Restaurant Midden Zeeland met lunch/diner - mogelijkheden en groot terras met uitzicht op het vliegveld.

Ja dat mag zeker, dit is erg interessant om te zien. Alle parachutes worden na de sprong door een vouwer weer terug in de “container” gevouwen.

Dit is een precies werkje dus wij vragen onze gasten om niet over de mat te lopen waar de parachutes gevouwen worden en ook de parachutes niet aan te raken.

In ons vliegtuig passen 15 passagiers. Een tandempassagier is uiteraard altijd samen met een tandeminstructeur dus die gaan per twee in het toestel.

Hoeveel tandems er per vlucht omhoog gaan is afhankelijk van het aantal instructeurs, wat weer afhankelijk is van de drukte van de dag.

De lege plekjes kunnen altijd worden opgevuld met sportspringers; losse springers die hun springbrevet gehaald hebben en solo springen.

Alle tijden van het jaar hebben zijn voordelen, er is niet echt een periode wanneer het springen beter is. Een sprong is een elke keer een onvergetelijke ervaring, mede door de verschillende luchten.

Zo kun je springen met een strak blauwe lucht midden in de zomer, of met -10 boven een sneeuwwit landschap. Dan weer zie je grote wolken boven de zee, een zonsondergang of een heel dun laagje sluierbewolking. Elke keer weer helemaal anders.

In de zomer met een lekkere temperatuur is het uiteraard wat aangenamer.

Personen die zwaarder dan 105 kilo zijn maar niet zwaarder dan 110 kilo, kunnen soms toch springen.

Dit kan echter niet altijd. De omstandigheden moeten dan wel optimaal zijn en je lichaam moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De springer moet genoeg spieren in zijn of haar benen hebben. Bij mensen met grote bovenbenen met weinig spieren kan het harnas erg oncomfortabel zitten wanneer je onder de parachute vliegt.
 • De Tandempassagier moet voor het landen 10 seconden zijn of haar benen op kunnen tillen tot een hoek van 90 graden.
 • Op de dag van de sprong moet er een instructeur  aanwezig zijn die de extra fysieke belasting aan wil en kan.

Je kunt als je denkt aan bovenstaande fysieke eisen te voldoen dus contact met ons opnemen. Na overleg kun je dan een sprong reserveren.

Dat verschilt per dag, in het hoogseizoen maken wij soms meer dan 30 sprongen. Op hele rustige dagen maar een paar.

Dat kan zeker.. maar wel op eigen risico. Als we in het vliegtuig zitten krijg je van je instructeur een springbril. Als je lenzen draagt dan blijven die in principe zitten. 
Voor brildragers hebben we grotere springbrillen; die passen over je bril heen.

Het kan in wel voorkomen dat de springbril losraakt; in dat geval ben je een bril of contactlenzen  hoogstwaarschijnlijk kwijt. 

In de praktijk komt het zelden voor dat iemand een bril of lens verliest maar we kunnen het helaas niet garanderen.

Hoogtevrees is voor veel mensen een reden om niet te maar springen, maar dat gaat gelukkig niet op!

Tijdens de vlucht en sprong ben je zo hoog in de lucht en heb je geen vaste punten waaraan je kunt refereren hoe hoog je zit. In een lijnvlucht heb je hier ook geen last van.

Dus een tandemsprong is een perfecte manier om iets hoogs in de lucht te doen zonder last te hebben van je hoogtevrees.

Nee, voor een Tandemsprong is dat niet nodig in Nederland.

Wanneer je zelf wilt leren springen heb je voor de cursus wel een medische verklaring nodig.

Een Tandemsprong is relatief ongevaarlijk. De autorit naar het vliegveld is vele malen gevaarlijker.

Skydive Zeeland is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

Al onze instructeurs beschikken over bevoegdheden en diploma's die door de KNVvL zijn afgegeven.

Honden zijn welkom op ons terrein. Wel lopen er vaak andere viervoeters rond.

Een paar voor de hand liggende huisregels:

 • De hond moet altijd aangelijnd zijn, geen uitzonderingen.
 • De hond moet altijd onder begeleiding van zijn van een baasje, iemand moet de riem altijd vasthouden.
 • Ongelukjes moet je zelf opruimen.

Reserveren / boeken

Op onze website kun je een Tandemsprong reserveren. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Ook is het mogelijk om zonder reservering langs te komen, dan heb je wel kans dat er geen plaatsen meer vrij zijn. Gereserveerde sprongen hebben voorrang.

Op je cadeaubon staat een unieke code die je kunt invullen tijdens het reserveren op onze website. Het bedrag dat de cadeaubon vertegenwoordigt wordt automatisch in mindering gebracht.

Jazeker dat is mogelijk. De waiver/eigenrisico verklaring moet wel door de springer ondertekend worden, dit kan ook ter plaatse aan de balie.

Die ontvang je per mail na het voltooien van de reservering.

Je bent normaal gezien verzekert door je zorgverzekering.

Dat kan op twee manieren:

 1. Je kunt ons mailen op info@skydive-zeeland.nl
 2. Je kunt ons bellen; dan passen wij de datum van je sprong zo voor je aan

Stuur een e-mail naar info@skydive-zeeland.nl als je een verandering wilt maken aan je boeking.

De reservering blijft 2 jaar geldig na de aankoopdatum, binnen die periode mag je de reservering verzetten.

Laat het ons uiterlijk een paar dagen van tevoren weten indien je reservering wilt verzetten, dan kunnen we jouw plaats nog opvullen.

Dit vinden we altijd heel erg jammer. Je hebt immers niet voor niets een belevenis geboekt die je de rest van je leven bij blijft. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor je niet meer wil, kan, of mag springen.

Als het om de locatie gaat dan kunnen we de sprong omzetten naar een van onze andere Paracentra op Texel of Ameland.

Ook kan de boeking omgezet worden naar een rondvlucht op Texel ter waarde van het betaalde bedrag.

Als laatste optie kan de sprong door iemand anders gemaakt worden. De tandemsprongen worden wel op naam geboekt maar zijn niet naam gebonden. Je kan dus iemand anders op je boekingsnummer laten springen.

Dit kan door de sprong weg te geven of door te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Wij stellen het wel op prijs als je de gegevens van de nieuwe persoon even doorgeeft om misverstanden te voorkomen.

De eigen risico verklaring wordt ook wel waiver genoemd. Dit is een korte, bondige juridische overeenkomst waarin de springer aangeeft dat deze alle mogelijke risico's bij die bij parachutespringen horen begrijpt en aanvaardt. Zonder een getekend waiver / eigen risico verklaring kunnen we je niet mee de lucht in nemen.

Wij vragen iedereen te bellen voor vertrek van huis om te informeren naar het weer en of wij kunnen gaan springen.

Dit vragen wij aan al onze passagiers, zo weten wij;

 • Dat je de sprong niet bent vergeten en onderweg bent.
 • Dat je op de hoogte bent van onze inschatting van het weer en eventuele vertraging.

Parachutespringen is weersafhankelijk. We weten pas op de dag zelf of er wel of niet gesprongen kan worden.

Dit houdt voor ons wel in dat we elke dag klaar moeten staan. Dus het vliegtuig, de piloten, de parachutes, de instructeurs en het grondpersoneel staan elke dag klaar om je zo perfect mogelijk de sprong van je leven te bezorgen.

Om goed in te kunnen schatten hoeveel piloten, personeel, instructeurs en vliegtuigen we nodig hebben, bieden we aan om te reserveren zodat we onze capaciteit zo goed mogelijk kunnen inplannen voor de dag.

We kunnen op deze manier op tijd eventueel extra capaciteit inhuren zodat iedereen op de gereserveerde dag kan springen.

Helaas hebben we het weer niet in de hand. Ook wij willen het liefst elke dag, de hele dag door springen. Om de klant zoveel zekerheid als mogelijk is te geven door te laten reserveren, vragen we daar een stukje zekerheid naar onze kant toe voor terug.

Daarom geven we bij reserveringen geen refund/restitutie maar de mogelijkheid om de sprong binnen twee jaar alsnog maken.

Ook bieden wij de mogelijkheid om zonder te reserveren langs te komen. Nadat alle gereserveerde mensen gesprongen hebben, kunnen we de passanten inplannen. Dit is een optie voor als je perse op een bepaalde dag wil springen en niet de mogelijkheid hebt om binnen twee jaar terug te komen.

Cadeaubonnen

Cadeaubonnen koop je via de online cadeaubonwinkel op deze website. De cadeaubon wordt na het voltooien van de betaling per mail naar je toegezonden.

Ook is het mogelijk om ter plaatse een cadeaubon te kopen.

De cadeaubon wordt na het voltooien van de betaling naar je gemaild.

Nee, we versturen geen fysieke cadeaubonnen meer per post. Dit deden we vroeger wel maar we zijn er achter gekomen dat we daar èn niet ontzettend goed (snel) in zijn èn dat bijna iedereen ook tevreden is met een bon die digitiaal (per email) verzonden wordt.

Op de cadeaubonnen heb je recht van retour mits je binnen 14 dagen na de aankoopdatum hier gebruik van wilt maken.

Op de cadeaubon staat een cadeaubon code vermeld. Als je deze code invult tijdens het maken van je online boeking dan wordt het bedrag dat de cadeaubon vertegenwoordigd in mindering gebracht.

Jazeker, ter plaatse kun je altijd nog de Handycam reportage bestellen.

Zowel een tandemsprongboeking als een cadeaubon zijn twee jaar geldig.

Dit vinden we altijd heel erg jammer. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor je niet meer wil, kan, of mag springen.

Als het om de locatie gaat dan kunnen we de sprong omzetten naar een van onze andere Paracentra op Texel of Ameland.

Ook kan de boeking omgezet worden naar een rondvlucht, dit is alleen mogelijk op Texel. Je krijgt een rondvlucht ter waarde van het betaalde bedrag.
Als laatste optie kan de sprong door iemand anders gemaakt worden. De tandemsprongen worden wel op naam geboekt maar zijn niet naam gebonden. Je kan dus iemand anders op je reservering laten springen.

Dit kan door de sprong weg te geven of door te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Wij je wel de gegevens van de nieuwe persoon door te geven om misverstanden te voorkomen.

Nee, we versturen alleen nog digitale cadeaubonnen.

Heb je een cadeaubon van onze website, neem dan contact met ons op dan kunnen wij je vaak nog helpen. Cadeaubonnen van externe bedrijven moeten wij voor de verloopdatum innemen, neem contact op met de uitgever van de bon indien de bon is verlopen.

Medisch

Het is op zich mogelijk maar wij doen dit liever niet.

Twijfel je of je kunt springen? Wij zijn niet medisch opgeleid dus overleg dan met je huisarts. Het is je eigen verantwoordelijkheid of te besluiten of je gezond genoeg bent om te springen.

Als je schouder in het verleden of nu makkelijk uit de kom schiet moet je dit aan ons melden. Wij zullen je een houding uitleggen die je kunt aannemen in de vrije val zodat dit niet gebeurt.

Nee, voor een Tandemsprong is dat niet nodig in Nederland.

Wanneer je zelf wilt leren springen heb je voor de cursus wel een medische verklaring nodig.

Ja dat kan. Geef duidelijk aan bij de balie dat je doof/blind bent. Dan zal de instructeur een aangepaste instructie geven. Zorg dat er iemand aanwezig is die kan helpen met het vertalen naar gebarentaal.

Vaak is dit te realiseren. Maak geen reservering zonder eerst contact te hebben gehad met het paracentrum zodat wij exact weten wat de beperking inhoudt.

Dit soort sprongen hebben meer voorbereiding nodig en nemen ook meer tijd in beslag. In het weekend hebben wij beperkt tijd, wij zullen je sprong daarom op een doordeweekse dag willen inplannen.

Dat hangt af van de handicap, neem contact op voordat je een reservering maakt.

Tandem sprong

Dat is afhankelijk van het aantal instructeurs dat we die dag hebben, maar over het algemeen is het zeker mogelijk. Als je niet bij elkaar in de vlucht zit dan proberen wij de vluchten zo dicht mogelijk in de buurt van elkaar te plannen.

In Nederland is er geen minimumleeftijd voor het maken van een Tandemsprong. Wel hanteren we de volgende vragen om vast te stellen of we met iemand kunnen- en willen springen:

Voor de minimale leeftijd:

 • Past de springer goed in het kinderharnas
 • Weet de springer wat een Tandemsprong precies is?
 • Wil de springer zelf écht springen?
 • Is een ouder of voogd aanwezig om de eigen risico verklaring te ondertekenen? *

Je kunt er vanuit gaan dat je ongeveer zes jaar oud moet zijn om te kunnen springen.

 

Voor de maximale leeftijd:

 • Kan de springer zijn/haar benen goed omhoog houden voor de landing?
 • Kan de springer tegen een stootje?
 • Wij zijn geen medici dus vragen over lichamelijke beperkingen zullen door een arts beantwoord moeten worden.

* Als je minderjarig bent heb je van één van je ouders of voogd toestemming nodig. Zij moeten voor jou de eigenrisico verklaring tekenen. Indien je ouders niet aanwezig zijn hebben wij een duidelijk ondertekende brief nodig, een voorbeeld vindt je hieronder.

toestemming formulier minderjarigen

Nee, je hoeft niet eerst een opleiding of cursus te volgen voor een Tandemsprong (dit is alleen nodig voor opleiding sprongen). 

Je krijgt van ons een korte instructie zodat je goed begrijpt wat we tijdens de vlucht en sprong van je verwachten

Als je 18 jaar of ouder bent: helemaal niets (behalve misschien familie, vrienden, een goed humeur en mooi weer).
Als je minderjarig bent heb je van één van je ouders of voogd toestemming nodig. Zij moeten voor jou de eigenrisico verklaring tekenen. Indien je ouders niet aanwezig zijn hebben wij een duidelijk ondertekende brief nodig, een voorbeeld vindt je hier.

toestemming formulier minderjarigen

Bij een Tandemsprong verlaat je het vliegtuig als het zich op circa 9000 voet hoogte bevindt. Dat komt overeen met 3 kilometer!

De waardevolle spullen kun je bij de mensen laten die met je mee zijn gekomen of indien je alleen bent gekomen kunnen ze bij ons op het kantoor bij het manifest.

Ja dat is geen enkel probleem. Al komt het af en toe wel eens voor dat mensen tijdens de vrije val ervaren dat ademen wat moeilijker gaat. Dit komt vaak door de spanning.

De lucht is op hoogte enkele graden kouder dan op de grond. In het vliegtuig is het lekker warm dus kleed je niet te dik. Als de deur eenmaal open is heb je het drukker met andere dingen dan de temperatuur.

In de vrije val is je val snelheid ongeveer 180 km/uur. 

Wil je meer weten over de natuurkunde die er bij een parachutesprong komt kijken? Bekijk dan dit Youtube filmpje waar alles goed in wordt uitgelegd.

 

Het duurt ongeveer 20 minuten om de hoogte van 9000 voet te bereiken. Tijd genoeg om van het waanzinnige uitzicht boven Zeeland te genieten.

De vrije val duurt ongeveer 30 seconden vanaf 9000 voet.

Nadat de parachute is geopend vlieg je in 4 à 5 minuten naar het landingsterrein.

Nee. Dit lijkt soms zo vanaf de grond doordat we een vertekend beeld hebben vanaf de grond. In werkelijkheid gaat de tandem nog steeds met zo'n 15km/uur naar beneden.

In overleg met de instructeur is het soms mogelijk de parachute zelf te besturen.

De parachute wordt bij de landing afgeremd waardoor de landing erg zacht is.

Voordat een springer met passagiers mag springen moeten zijn minimaal 1000 sprongen hebben gemaakt. Ook hebben zij voor de Tandemopleiding moeten werken als Hulp Instructeur. Dit zijn pittige opleidingen.

Het aantal sprongen van de Tandemmasters van Skydive Zeeland varieert tussen de 5.000 en 20.000 sprongen.

Kleding waarin je je normaal kunt bewegen is prima. Jurken en rokken zijn wel iets minder praktisch. Je krijgt van ons namelijk een springoverall die je over je kleren heen aan trekt.

Datzelfde geldt ook voor je schoeisel. Schoenen waar je normaal in kunt bewegen zijn goed. Hakken, sandalen of slippers zijn minder geschikt. Sportieve schoenen met een platte zool zijn prima.

Ons landingsterrein ligt ten zuid oosten van de landingsbaan, dit is net naast het vliegveld zodat wij het overige vliegverkeer niet in de weg zitten.

Je vrienden en familie kunnen vanaf het terrein (waar je vertrekt) de sprong en landing zien.

Je wordt vervolgens met een busje in een paar minuten teruggebracht waarna je ze in geuren en kleuren over de sprong kan vertellen!

Handycam reportage

Met een camera in een speciale handschoen die door de Tandem instructeur wordt gedragen, worden de beelden van de sprong gemaakt. Dit begint al bij de voorbereiding op de grond, van het uitzicht tijdens de vlucht, de gehele vrije val en de vlucht onder de parachute tot en met de landing.
Na de sprong wordt je reportage ge-edit en ontvang je per e-mail een download link (daar tref je dan 3 verschillende edits én -veel- foto's).

Je kunt altijd ter plaatse besluiten een Handycam reportage te bestellen.

Ja, het is zeker een aanrader als het je eerste sprong is. Veel springers ervaren dat zij blij zijn met de Handycam reportage om de sprong te kunnen herbeleven. Zeker de eerste keer kun je door de spanning en adrenaline niet alles in je opnemen, terugkijkend naar je film haal je weer de herinneringen boven.

Na de landing worden je beelden meteen verwerkt door ons Revl foto/ video systeem. Je ontvangt na het verwerken van de beelden:

 • een video edit van de vrije val
 • een video edit van de héle ervaring van begin tot einde
 • een video edit om via Instagram of Facebook te delen
 • alle foto's van de hele ervaring

De link naar de pagina met al je beelden ontvang je per email. Daar kun je de beelden meteen bekijken en/ of downloaden. 

Ook kun je de Revl app downloaden en daar bij de instellingen het e-mailadres invullen dat je hebt gebruikt bij het inchecken. Dan komen je beelden vanzelf in die app en kun je daar b.v. je eigen muziek toevoegen.

Download hier de iOS of Android app van Revl:

Revl iPhone app Revl Android app

Je ontvangt de beelden natuurlijk zo snel mogelijk maar binnen 24 uur. Je beelden zijn dan ge-edit en geupload zodat je ze kunt bekijken via de link die je dan per e-mail hebt ontvangen. 

LET OP
Op dit moment hebben we veel last van een netwerk storing waardoor we nu vaak maar traag de beelden kunnen uploaden. Het duurt soms na een drukke dag wel tot 3 dagen voordat de beelden beschikbaar zijn.

Als je de Revl app hebt gedownload en daar je e-mail adres in de instellingen hebt ingevoerd verschijnen daar je beelden op dat moment ook.

Download hier de Revl Experiences app:

Op de grond tijdens de introductie en de in de vlucht kunnen na overleg beide passagiers gefilmd worden. De instructeur filmt de sprong zelf met de camera in zijn handschoen, hij kan alleen zijn passagier filmen.

Om veiligheidsredenen is het helaas niet mogelijk om je eigen camera mee te nemen.

Voordat je een camera mag meenemen tijdens een sprong moet je minimaal 200 solo sprongen hebben gemaakt en in het bezit zijn van een B – brevet.

Dan kunnen wij je hoogstwaarschijnlijk helpen. Wij bewaren al onze videobeelden in een archief.

Stuur een mail naar ons met je naam en de datum van je sprong dan kunnen we de beelden opsturen.

Jazeker, een heleboel zelfs! We maken ze allemaal beschikbaar voor je om te downloaden en eventueel af te drukken.

Bij ons is het niet mogelijk om met een losse cameraman/vrouw te springen. Wel bieden we handycam-reportages aan waarbij de instructeur je filmt met een polscamera.

Locatie

Skydive Zeeland BV
Calandweg 44
4341RA Arnemuiden

Tel: +31 (0) 113-612910

info@skydive-zeeland.nl

De trein komt om het half uur aan in Arnemuiden, dan is het wel nog 10 km naar het vliegveld. Er is geen openbaar vervoer vanaf het station naar het vliegveld.

Op doordeweekse dagen hebben wij soms de tijd om je op te halen van het station, overleg dit wel altijd op voorhand.

Op het vliegveld Midden Zeeland is veel bedrijvigheid. Zo kun je zweefvliegen, rondvluchten maken, vliegles nemen of op het terras zitten van Restaurant Midden Zeeland.

Vliegveld Midden Zeeland organiseert in de zomer evenementen zoals Wings to Victory, Vliegshow en Fly Inns.

Kijk op de website van VVV Zeeland voor meer informatie.

vvvzeeland.nl